Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgemeesterskandidaten Utrecht behoudend in debat

26 sep 07

Burgemeesterskandidaten Aleid Wolfsen en Ralph Pans hebben tijdens het eerste debat voor weinig vuurwerk gezorgd.

De twee PvdA'ers troffen elkaar dinsdagavond voor het eerst samen in Tivoli. Het was het eerste debat in een reeks van bijeenkomsten, voordat de Utrechters op 10 oktober naar de stembus gaan om in een referendum hun voorkeur uit te spreken.

De twee mannen debatteerden met elkaar rondom vier thema's: handel en toerisme, wetenschap en kennis, cultuur en wijken en wonen. De onderwerpen werden begeleid door Utrechtse experts in deze categorieën.

Echte concrete uitspraken deed geen van hen, vaak zich beroepend op het feit dat ze nog bezig zijn met zich verdiepen en het praten met bewoners en instanties in de stad. Zo hadden ze nog geen duidelijk antwoord op de vraag wat er tegen de segregatie in de stad moest gebeuren, of wat hun plannen zijn voor probleemwijken als Kanaleneiland en Overvecht.

Het begin van het gesprek werd met name gedomineerd door de vraag of het referendum wel de juiste manier is om een burgemeester te kiezen. Pans, die al eerder had gemeld dat hij de keuze tussen twee PvdA'ers niet handig vindt, omdat het mensen de indruk geeft dat er weinig te kiezen valt, bevestigde zijn mening dinsdag.

"Het verzet tegen twee kandidaten uit dezelfde partij is groter dan ik had verwacht. Uit onderzoek blijkt dat Utrechters willen kiezen uit meerdere partijen. Bij alle contacten die ik heb gehad, komt dit onderwerp naar boven. Ik ben ook voorstander van deze mening. Wat niet wil zeggen dat ik er niet voor ga, want dat is wel degelijk het geval."

Wolfsen luisterde dit commentaar van zijn concurrent met enige verbazing aan. "We hebben allebei ingestemd met de procedure. Dan is het raar dat de spelers zich met de spelregels gaan bemoeien. Ik baal er van dat het in discussies steeds hier over moet gaan. Dat is zonde van de tijd, die wij veel beter kunnen besteden aan het praten met partijen in de stad".

Ook in typisch Utrechtse kenmerken moeten ze zich nog verdiepen, bleek aan het einde van de avond, toen het publiek in de zaal van Tivoli gehalveerd was en het rumoer aan de bar toegenomen. Geen van de heren kon de zin 'Als ik boven op de Dom sta, kijk ik even naar
benee' afmaken. Ook spraken ze beide over 'het' Neude, waar een echte' Utrechter het bekende plein met 'de' aanspreekt.

Het volgende debat is 4 oktober. De twee burgemeesterskandidaten gaan dan op universiteitscentrum De Uithof in discussie met studenten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief