Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA en PvdA ontkennen 'koehandel' ontslagrecht

26 sep 07

CDA en PvdA ontkennen dat ze een referendum over het nieuwe EU-verdrag hebben uitgeruild tegen het ontslagrecht.

"Er is geen koehandel bedreven", zei zowel PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer als CDA'er Eddy van Hijum woensdag in een debat met minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken.

Zij reageerden op aanhoudende geruchten dat de PvdA dinsdag heeft afgezien van een referendum over het EU-verdrag na een toezegging van het CDA dat dan de versoepeling van het ontslagrecht niet doorgaat. "Dat zijn totaal verschillende grootheden", aldus Van Hijum. "Die moet je op eigen merites beoordelen." Hamer zei wel dat ze het ontslagrecht "een tikkelje belangrijker vindt" dan een EU-referendum.

De PvdA, die een plan van Donner voor een soepeler ontslagrecht eerder onaanvaardbaar noemde, gaat ervan uit dat het CDA niet zal aansturen op een kabinetscrisis over dit onderwerp. "Maar er is niet een soort deal", aldus Hamer.

Donner hield zich in het debat op de vlakte. Hij zei dat het wetsvoorstel waaraan hij werkt niet over het ontslagrecht gaat, maar over de vraag "of we 200.000 mensen in de kou laten staan."

Onderdeel van Donners plan is dat werkgevers personeel kunnen ontslaan zonder dat de rechter daaraan te pas komt. Het kabinet heeft het voorstel voor advies aan werkgevers en vakbonden voorgelegd. De werkgevers zijn op hoofdlijnen voor, de bonden mordicus tegen. Net als voor de PvdA is aantasting van de rechtsbescherming van de werknemer voor hen niet bespreekbaar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief