Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Getuige Zeegers zag ondergang Endstra van nabij

1 okt 07

Voormalig advocaat Bram Zeegers heeft de ondergang van vastgoedmagnaat Willem Endstra, als gevolg van de stelselmatige afpersing door Willem Holleeder, van nabij meegemaakt.

De in mei 2004 doodgeschoten Endstra nam Zeegers, die geregeld bij hem thuis en op kantoor kwam, bij herhaling in vertrouwen over wat hem overkwam. Bovendien is Zeegers er zelf bij geweest toen Endstra werd bedreigd door Holleeder, zo verklaarde hij maandag als getuige in
het proces tegen Holleeder en enkele medeverdachten.

Zeegers en zijn advocaat Jurjen Pen werden voor pers en publiek onzichtbaar gehouden door een groot zwart scherm. Bezwaren hiertegen van onder anderen de advocaat van Holleeder werden door de rechtbank terzijde geschoven.

Zeegers leerde Endstra eind jaren tachtig leren kennen. Een zakelijke band ontwikkelde zich tot een persoonlijke. Via Endstra leerde Zeegers ook Holleeder kennen, in de tweede helft van de jaren negentig. Endstra wilde Holleeder, die een jarenlange celstraf had uitgezeten voor de ontvoering van bierbrouwer Freddy Heineken, een tweede kans in het leven geven en deed daarom zaken met hem, aldus Zeegers.

Enkele maanden na de gewelddadige dood van Endstra benaderde Zeegers het Openbaar Ministerie, omdat hij informatie kwijt wilde. Dit contact resulteerde in het afleggen van vijftien uitvoerige verklaringen, die in eerste instantie in de justitiekluis belandden. Pas toen Zeegers het sein op groen zette, bracht het OM de verklaringen in.

De verwachting is dat het verhoor van Zeegers maandag de hele dag gaat duren, met een uitloop naar dinsdag. De betrokken advocaten zullen proberen de verklaringen van Zeegers zo veel mogelijk onderuit te halen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief