Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Defensie geeft filmbeelden vrij van strijd Uruzgan

3 okt 07

Defensie heeft filmbeelden vrijgegeven van een vuurgevecht tussen Afghaanse legereenheden met Nederlandse militairen tegen vijandelijke strijders in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De NOS heeft die beelden vandaag uitgezonden.


Het gaat om een gevecht op 20 augustus. Defensie wil met het tonen van de beelden de twee aspecten aangeven waar de missie in Afghanistan om draait: wederopbouw en gevechten. "Op die manier krijgen mensen een completer beeld van wat er in Uruzgan gebeurt", zei een woordvoerder.

De uitgezonden beelden zijn op 20 augustus gemaakt door een medewerker van Defensie. Te zien is dat bij Kala Kala in de vallei bij Chora Afghaanse eenheden (ANA) en het Nederlandse ondersteuningsteam door de Taliban worden beschoten met raketten, mortieren en geweervuur. Inwoners van het plaatsje wordt aangeraden snel weg te gaan. De aangevraagde luchtsteun gooit bommen af op de locaties waar de opstandelingen zitten.

Bij de strijd zouden enkele tientallen Taliban zijn gedood. Tijdens het gevecht raakte een Patria-voertuig beschadigd toen een granaat vlakbij ontplofte. Hierdoor raakten twee Nederlandse militairen gewond. Ze werden voor hun verwondingen in het hospitaal op Kamp Holland behandeld. Het voertuig is daarna vernietigd om te om te voorkomen dat het in verkeerde handen zou vallen.

Er zijn overigens al eerder filmbeelden van gevechten in Uruzgan getoond, onder meer door filmmaker Vik Franke. Hij kwam in opspraak doordat hij tijdens de gevechten zelf een geweer pakte en daarmee op de vijand schoot.

Ook op internet zijn er beelden te zien, onder meer van gevechten met de Australische ISAF-militairen, die ook op Kamp Holland zijn gelegerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief