Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

President hof tikt raadsheer Willems op de vingers

4 okt 07

Voorzitter Huub Willems van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam mag geen zakelijke reizen meer maken op kosten van derden.

Dat heeft president Nico Schipper van het hof donderdag verklaard.

Willems maakte op in mei van dit jaar een trip naar New York op kosten van NautaDutilh, de huisadvocaat van ABN Amro. Daags na terugkeer uit de Verenigde Staten velde Willems als rechter een oordeel over de verkoop van ABN Amro-dochter LaSalle.

De trip van Willems naar de VS was voor Schipper aanleiding om eind september een onderzoek in te stellen. Hij concludeerde dat geen sprake is van niet-integer handelen van raadsheer Willems, die tevens vice-president is van het gerechtshof in Amsterdam.

De president acht het wel ongelukkig dat door de vergoeding van kosten (vliegticket en een hotelovernachting) door het advocatenkantoor "een verkeerd beeld is kunnen ontstaan ". "Op dit punt is met mr. Willems een gedragslijn voor de toekomst afgesproken." De afspraak dat dit soort reisjes niet meer mogen worden gemaakt op kosten van derden, geldt ook voor de andere raadsheren van het hof.

Willems sprak op 2 mei op een seminar van NautaDutilh in New York over aandeelhoudersactivisme. Een dag later zette de rechter van de Ondernemingskamer een streep door het voornemen van ABN Amro om dochterbedrijf LaSalle te verkopen aan Bank of America.

Woordvoerder Margaret van Kempen van NautaDutilh zei de ophef niet te begrijpen. "Je geeft geen vergoeding, maar betaalt de onkosten. Het gaat naar schatting om een bedrag van 2500 euro." Willems, die al in januari werd uitgenodigd voor het seminar, heeft volgens haar van te voren aangegeven op de bijeenkomst niet over ABN Amro te kunnen spreken om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), eiser in de LaSalle-zaak, zei in een reactie niet te twijfelen aan de onafhankelijkheid van Willems. "Het feit dat hij het verzoek van de VEB uiteindelijk heeft ingewilligd zegt voldoende."

De uitspraak was een tegenvaller voor ABN Amro, omdat de Ondernemingskamer bepaalde dat de bank goedkeuring van zijn aandeelhouders had moeten vragen voor de verkoop van LaSalle. In cassatie werd het arrest door de Hoge Raad vernietigd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief