Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Positie Ehsan Jami in gemeenteraad onder druk

4 okt 07

De positie van Ehsan Jami in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg staat onder druk. Dat zei de lokale PvdA-fractievoorzitter Harry Oldersma donderdag.

Oldersma heeft voorgesteld om Jami zijn portefeuille integratie af te nemen. Volgens de fractievoorzitter is de reden hiervoor niet het opinieartikel dat Jami samen met Geert Wilders schreef in de Volkskrant. Daarin vergeleken de politici de profeet Mohammed met Adolf Hitler.

"Er zijn verschillende overwegingen voor om dat te doen", aldus Oldersma. "Met alle respect voor Ehsan, maar in onze gemeente bevindt zich een forse groep islamieten en het is dan erg lastig om te zeggen dat ze allemaal achterlijk zijn."

Oldersma geeft toe met de situatie in zijn maag te zitten. "Natuurlijk, want de situatie is uit de hand gelopen. Ik had dit zien aankomen en heb hier begin juli al gesprekken met hem over gehad." Maar volgens de PvdA'er trekt Jami vooral zijn eigen plan. "Ehsan is iemand die momenteel zijn eigen agenda volgt. Uiteraard staat zijn positie daardoor wel onder druk."

Het artikel in de Volkskrant omschrijft Oldersma als "niet handig". "Als ik het stuk van tevoren had gelezen, had ik gezegd: niet doen."

Scheidend PvdA-voorzitter Ruud Koole zei woensdag dat Jami zich met zijn 'denigrerende' uitlatingen over de islam buiten het gedachtegoed van de partij plaatst. Oldersma wil de oprichter van het comité voor ex-moslims echter wel binnen de partij houden. "Dat is wel de inzet van de gesprekken die we aangaan. Ik wil eerst alle trajecten doorlopen voordat we een beslissing nemen over zijn toekomst. Er moet een oplossing komen waarbij de fractie op een goede manier kan functioneren."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief