Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Belangrijke getuige tegen Holleeder dood gevonden

9 okt 07

Belangrijke getuige tegen Holleeder dood gevonden

De gewezen advocaat Bram Zeegers is dinsdagmorgen dood aangetroffen in zijn woning aan De Lairessestraat in Amsterdam-Zuid.

Hij was een goede vriend van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Enstra en heeft belastende verklaringen afgelegd in het proces tegen Willem Holleeder.

Het is nog onduidelijk hoe Zeegers de dood heeft gevonden. De politie wilde dinsdagochtend bevestigen noch ontkennen dat het om zelfdoding gaat. De politie kreeg in de nacht van maandag op dinsdag een melding via iemand die aanwezig was in de woning van Zeegers. Deze persoon wordt niet als verdachte gezien. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, nadat hij onwel was geworden.

De advocaat van Zeegers wist kort na de bekendmaking nog niet precies wat er gebeurd is met zijn cliënt. Ook over de doodsoorzaak kon raadsman Jurjen Pen nog geen zinnig woord zeggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat de plotselinge dood van Zeegers niets afdoet aan de verklaringen van de ex-advocaat. "Zeegers heeft een reeks verklaringen afgelegd en is uitgebreid ter zitting gehoord", zei een woordvoerder van het landelijk parket. "Zijn dood verandert niets aan de inhoud van die verklaringen."

Zeegers is vorige week maandag en dinsdag tijdens het proces tegen de vermeende topcrimineel Holleeder gehoord in de beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Hij wilde onherkenbaar blijven voor de buitenwacht en zat daarom achter een zwart scherm. Op zijn eigen verzoek was Zeegers alleen zichtbaar voor de professionele procesdeelnemers en de verdachten.

De vertrouwensman van Endstra schetste voor de rechtbank de laatste opgejaagde, paranoïde jaren van zijn vriend, die volledig bij criminelen in de tang zat, Holleeder voorop. Toen Endstra op 17 mei 2004 werd doodgeschoten op de stoep van zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan, was Zeegers in dat kantoor. Hij rende na de dodelijke schoten als een van de eersten naar buiten, samen met Endstra's broer Haico.

Tijdens het vooronderzoek in de zaak-Holleeder heeft Zeegers vijftien uitvoerige verklaringen afgelegd. Kort voor aanvang van het proces in april dit jaar, gaf hij toestemming om de verklaringen toe te voegen aan het omvangrijke strafdossier dat het OM had opgebouwd.

De Tweede Kamer onthoudt zich vooralsnog van commentaar op de plotselinge dood van Zeegers.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief