Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Agente schiet aanvaller in politiebureau dood

15 okt 07

Een agente heeft zondag op het politiebureau aan het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart een nog onbekende man doodgeschoten.

De man stak daarvoor in op twee agenten, onder wie de vrouwelijke brigadier die het schot loste.

Rond twaalf uur verscheen de man op het politiebureau en sprong vrijwel meteen over de balie. Hij begon met een mes in te steken op de dienstdoende agente die achter de balie stond. Hij raakte haar daarbij in de borst.

Zij sprong op en probeerde te ontkomen, maar de man rende haar achterna en stak haar nog twee keer in de rug. Een mannelijke collega die haar te hulp schoot, werd in zijn nek en schouder gestoken.

De gewonde vrouwelijke agent heeft haar vuurwapen getrokken en op de man geschoten. Darana werd hij overmeesterd en geboeid. Kort daarna is hij ter plekke overleden. De twee politiemensen zijn gewond afgevoerd naar ziekenhuis. Zij zijn buiten levensgevaar.

De politie heeft de identiteit van de belager nog niet vastgesteld en weet ook nog niet wat zijn beweegredenen waren. De rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar de schietpartij.

Direct na het incident werd het politiebureau Slotervaart gesloten. Agenten zetten de omgeving af met zwarte hekken voor sporenonderzoek, dat zondag de hele dag duurde. Het politiebureau staat naast een moskee, die wel toegankelijk was voor bezoekers.

Bestuurders van Amsterdam spoedden zich meteen naar het politiebureau om zich ter plekke over de situatie te laten informeren. Onder hen waren burgemeester Job Cohen, korpschef Bernard Welten en voorzitter Ahmed Marcouch van stadsdeel Slotervaart. Cohen noemde het "een verschrikkelijk incident". Hij hoopt snel meer te weten te komen over de achtergrond van de man.

Het is het tweede gewelddadige incident in het Amsterdamse stadsdeel in een paar dagen tijd. Afgelopen donderdag werd een 16-jarige scholier van het Technisch College na een ruzie doodgestoken door een 14-jarige klasgenoot.

Het politiebureau aan het August Allebéplein is in 2000 gebouwd. Het kwam op een plek waar indertijd veel jongeren rondhingen die de buurt onveilig maakten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief