Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chatlog Rita Verdonk

15 okt 07

Na uitzending van de NOVA Politiek-uitzending van vrijdag 12 oktober 2007 was er de gelegenheid te chatten met Rita Verdonk. Lees hieronder het chatverslag.

Mauriceb: Beste Rita, wat zijn in uw ogen goede middelen om immigranten gemeenschappelijke nederlandse normen bij te brengen (naast verplichte taalcursussen en handhaven Grondwet)?
Rita Verdonk: in ieder geval een minister voor integratie die duidelijk maakt waar wij in Nederland voor staan.

Psiesdrom: Hoe denkt u dat het komt dat ondanks dat u al een aantal jaren bezig bent met integratiepolitiek de zaak nog steeds verslechtert?
Rita Verdonk: de zaak verslechtert op dit moment doordat er een minister is die alleen kiest voor de allochtonen.

Paulien Denkt mevrouw Verdonk dat het amerikaanse 3-fasen model ook voor ons land zal opgaan nu we te maken hebben met een groeiende groep die onze normen en waarden niet wil delen? M.a.w. kunnen we ook deze keer na de antithese de synthese verwachten? Of is dit
Rita Verdonk: Paulien, de synthese zal niet zomaar komen, daar zullen we met alle mensen die het goede willen voor ons land

jeske: Mevrouw Verdonk, wat is volgens u de belangrijkste taak die de overheid heeft in het integratieproces?
Rita Verdonk: de kaders aangeven waarbinnen iedereen moet acteren

amsprik: Paul Scheffer is in opbouwende fase. Zijn 3 fases in zijn boek. Waarom ontkent u zijn oplossing en waarom draagt u hem niet voor als minister. Hij zegt precies zoals het is
Rita Verdonk: omdat hij een wetenschapper is . prachtig kan schrijven. daar heb ik veel bewondering voor.

Risamena: Wie zijn WIJ in Nederland?
Rita Verdonk iedereen die mee wil doen

Harrie: heeft u wel eens nagedacht als het hele beleid doemt te mislukken, en dan de gevolgen daarvan, denkt u niet dat nederland versnippert
Rita Verdonk: nee, er zijn voldoende verstandige mensen in nederland. belangrijk is dat we mensen die niet mee WILLEN doen aanpakken.

mauriceb Beste Rita, zou u de politieke verantwoordelijkheid hebben gedragen voor de uitspraken van prinses Maxima als u nog minister was geweest?
Rita Verdonk: Mauriceb: NEE

Psiesdrom: Vindt u uwzelf polariserend?
Rita Verdonk: nee, wel duidelijk

Risamena: De vorm van respect die de man die geen hand heeft gegeven, werd niet herkent. DE Nederlander is dus ook bekrompenheid?
Rita Verdonk: nee, niet bekrompen, wel opkomend voor onze normen

Mauriceb: Beste Rita, ziet u heil in de oprichting van een islamitsche politieke partij om de dialoog aan te gaan met de allochtoonse gemeenschap?
Rita Verdonk: om de dialoog aan te gaan is op zich geen islamitische partij nodig dat moeten vooral allochtonen en autochtonen

Philomeen: Nederland is nog steeds behoorlijk calvinistisch. Is het niet belangrijk dat mensen vanuit een anders cultuur dit leren begrijpen misschien ook accepteren?

Psiesdrom: Onder uw verantwoordelijkheid was er een politieke moord. Vindt u niet dat een minister die heeft gefaald de integratie te versnellen zou moeten aftreden na zo'n moord?
Rita Verdonk: eens

Jeske: En hoe vind je die mensen die niet mee WILLEN doen dan?
Rita Verdonk: Kijk maar naar de groepen die niet willen werken niet naar school gaan, radicaliseren, crimineel zijn

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief