Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanvaller agenten had contact met Hofstadgroep

15 okt 07

De man die zondag in een politiebureau in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart is neergeschoten door een agente en kort daarop overleed, had in 2005 contact met leden van de Hofstadgroep.

Het gaat om de 22-jarige Bilal B., een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst. Dat zei hoofdofficier van justitie, Leo de Wit, maandag tijdens een persconferentie.

Over de contacten is destijds overleg geweest met de AIVD, aldus De Wit. "Op 14 oktober 2005, gisteren twee jaar geleden, is een deel van de Hofstadgroep aangehouden. Bilal is toen als getuige gehoord en is onderwerp van aandacht geweest. In oktober 2005 is er over gesproken om Bilal te 'verstoren', maar uiteindelijk is besloten dat er op dat moment geen reden voor was."

De man werd in april van dit jaar op last van de rechter met psychische klachten in een Valeriuskliniek opgenomen. In augustus is hij daaruit ontslagen, aldus de hoofdofficier.Afgelopen vrijdag keerde hij vrijwillig terug naar de kliniek met suïcidale neigingen. Op zaterdag is hij buiten de inrichting naar het Suikerfeest geweest, waarna hij terugkeerde naar de kliniek. Op zondagochtend ging hij op eigen verzoek naar buiten, onder begeleiding. Rond 11.30 uur onttrok hij zich echter aan zijn begeleider, waarna het drama in het politiebureau zich voltrok.

Bilal B. komt al sinds 1998 in de politiesystemen voor. In dat jaar is hij betrokken geweest bij een ernstig geweldsdelict. Hij verwondde iemand aan zijn hoofd met een schroevendraaier. In de jaren daarna was hij vooral betrokken bij vermogensdelicten. Hij behoorde tot de zogeheten harde kernjongeren in stadsdeel Slotervaart en heeft enkele periodes in de cel doorgebracht. Vanaf oktober 2003 zat hij vijftien maanden in de gevangenis voor een vermogensdelict. In het voorjaar van 2007 werd duidelijk dat er sprake was van een psychische problematiek.

Korpschef Bernard Welten vertelde dat de operaties van de twee gewonde agenten zijn geslaagd. De vrouwelijke brigadier die het schot loste, had een steekwond in de borst en twee in de rug. Daarbij is een longslagader geraakt en de long geperforeerd. "De bloeding is gestelpt en de perforatie gedicht en daarmee is de operatie als geslaagd bestempeld", aldus Welten. "Haar toestand is bevredigend."

Haar mannelijke collega heeft vijf steek- en snijwonden in zijn gezicht en schouder opgelopen. Op zijn hoofd is een slagader geraakt die gehecht is. In de hals is een steekwond die tot op de adempijp is gegaan. "Ook met deze collega is het gelukkig naar omstandigheden goed", zei Welten.

B. verscheen zondag rond twaalf uur op het politiebureau en sprong vrijwel meteen over de balie. Hij begon met een mes in te steken op de dienstdoende agente die achter de balie stond. Hij raakte haar daarbij in de borst. Zij sprong op en probeerde te ontkomen, maar de man rende haar achterna en stak haar nog twee keer in de rug. Een mannelijke collega die haar te hulp schoot, werd in zijn nek en schouder gestoken.

De vrouwelijke agent trok daarop haar wapen en heeft de aanvaller neergeschoten. Kort daarna is hij aan zijn verwondingen overleden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief