Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer houdt spoeddebat over basisbeurs

17 okt 07

De Tweede Kamer houdt woensdag een spoeddebat met minister Ronald Plasterk van Onderwijs over diens plan de basisbeurs voor studenten af te schaffen.

Dinsdag werd bekend dat Plasterk overweegt de basisbeurs om te zetten in een lening om geld vrij te maken voor het optrekken van de lerarensalarissen. Een andere mogelijkheid is het verhogen van het collegegeld. Voor het verhogen van de lerarensalarissen, om op termijn een lerarentekort te voorkomen, is volgens de adviescommissie-Rinnooy Kan ruim 1 miljard euro nodig.

Plasterk heeft zijn ideeën woensdag met minister Wouter Bos van Financiën besproken. Bos zei dat de afgelopen tijd tientallen ideeën de revue zijn gepasseerd. "Elk idee wordt serieus bekeken, maar er ligt nog geen voorstel." Pas over een paar weken komt het kabinet met een plan om het lerarentekort tegen te gaan. Voortijdige opwinding onder studenten is volgens Bos niet nodig. "Zij reageren op een voorstel wat geen voorstel is."

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie zien helemaal niets in een plan de basisbeurs af te schaffen. Zij vrezen dat een lening veel mogelijke studenten ervan zal weerhouden daadwerkelijk aan een studie te beginnen. Het CDA vindt dat Plasterk het probleem van een dreigend tekort aan leraren niet moet oplossen door een nieuw probleem te creëren. De ChristenUnie ziet het plan als een bezuinigingsmaatregel die alleen maar onrust veroorzaakt onder studenten.

De SP vindt dat het huidige stelsel van studiefinanciering al een obstakel vormt om te gaan studeren. Als studenten nog meer moeten gaan lenen, zal de toegankelijkheid van het hoger onderwijs nog meer in het gevaar komen, vindt SP-Kamerlid Renske Leijten.

Ook D66 is verontwaardigd over het plan.

De studentenorganisaties ISO en LSVb zijn woedend, schrijven ze op de website van de LSVb. Ze vinden dat "op deze manier het lerarenprobleem wordt verminderd door het creëren van een nieuw probleem". "Door deze maatregel wordt onherstelbare schade toegebracht aan de toegankelijkheid van het onderwijs".

(Bron: ANP)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief