Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Politiek moet kiezen tussen varkensflat of boerderij'

18 okt 07

Varkensflats of boerderij. Om duidelijk te maken dat de samenleving via het burgerinitiatief 'Stop fout vlees' vraagt om een politieke keuze, protesteerde Milieudefensie donderdagochtend voor het Tweede Kamergebouw tegen de bio-industrie.

Het ludieke protest, waarbij vrijwilligers (onder wie Georgina Verbaan) in een kooi van van een drie lagen tellende varkensflat zaten, vond plaats op de dag dat twaalf organisaties hun mening geven over het plan van Milieudefensie om de veehouderij milieu- en diervriendelijker te maken.

"We willen dat de dieren uit de hokken kunnen waar ze nu voor de bio-industrie in zitten gepropt en hopen dat ook sommige politici uit hun hok komen", aldus initiatiefnemer Wouter van Eck.

Na de herfstvakantie volgt nog een debat met de Tweede Kamer waarna de Kamer voor het eerst zal stemmen over een burgerinitiatief. 106.975 Nederlanders hebben zich achter het plan geschaard voor een kleinschalige veehouderij die volgens Milieudefensie beter is voor de dieren en het milieu en ervoor zorgt dat meer boeren aan het werk blijven. Het plan wil tegelijk de invoer van niet-duurzame soja voor veevoer beperken, omdat die ten koste gaat van tropisch woud.

Volgens Milieudefensie is dit een "historische kans de bakens te verzetten". Van Eck hoopt dat de politiek luistert naar de vele mensen die zich de afgelopen tijd keerden tegen de plannen voor grote varkenshouderijen. "De samenleving wil al langer een omschakeling naar een maatschappelijk verantwoorde veehouderij. Doorrekening van het Centraal Planbureau en het Milieu- en Natuurplan geeft aan dat het kan."

In tegenstelling tot Van Eck zien onder meer het CDA en landbouworganisatie LTO niets in het plan, dat onder meer voorziet in een heffing op vlees. Het CDA deed het af als "een lelijk, mank eendje dat nooit een mooie zwaan wordt". LTO vindt dat Milieudefensie zich afwendt van de economische werkelijkheid en noemde het plan onhaalbaar en niet uitvoerbaar. "Het kan alleen als de samenleving jaren achtereen grote geldbedragen beschikbaar stelt voor de veehouderij."

Volgens LTO dalen de inkomens op de boerenbedrijven dramatisch, verdwijnen 15.000 arbeidsplaatsen en loopt de toegevoegde waarde van de sector terug van 4,7 naar 2,2 miljard euro terwijl de winst voor het milieu beperkt is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief