Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Armando: 'Alles is verloren. Het is rampzalig'

22 okt 07

Een grote brand heeft maandag het Armando Museum in Amersfoort in de as gelegd. De gehele collectie, voornamelijk werken van de kunstenaar Armando, is in vlammen opgegaan.

Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand in het museum. Het totale schadebedrag is nog niet duidelijk, maar de directeur van het museum schat het verlies van de collectie op zeker drie miljoen euro. De collectie is verzekerd.

Twee panden naast het museum gingen eveneens verloren. Voor twee daarnaast gelegen panden wordt gevreesd.

Armando (Herman Dirk van Dodeweerd, 1929) noemde de verwoestende brand een ramp. Het museum, dat gevestigd is in de negentiende eeuwse Elleboogkerk aan de Langegracht, bevat 21 schilderijen, een sculptuur en documentatie van Armando. "Alles is verloren. Het is rampzalig", aldus Armando.

In het museum hingen in het kader van de tentoonstelling 'In het woud' ook werken van andere kunstenaars, onder wie Albrecht Dürer, Andreas 'Andries' Schelfhout, Jacob van Ruisdael en Hercules Segers. "Het is verschrikkelijk, omdat al dat werk onvervangbaar is", aldus Armando. Het is volgens hem een geluk dat de vaste collectie op dit moment in een opslag staat buiten het museum.

Omdat de toren van het museum op instorten staat, werden alle gebouwen in de omgeving ontruimd. Voor omwonenden werd een opvanglocatie in het stadhuis ingericht. De verwachting is dat de omwonenden de nacht van maandag op dinsdag niet terug kunnen naar hun huizen.

De directeur van de Stichting Amersfoort in C, waarvan het Armando Museum onderdeel is, Gerard de Klein, reageerde emotioneel. "Het is zwaar klote. We staan hier in elkaars armen te huilen", zei hij maandagmiddag.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het pand naast het museum wordt gerenoveerd. Directeur De Klein zei dat dat pand in de steigers staat en dat op het moment van het uitbreken van de brand dakdekkers aan het werk waren.

Armando behoort tot de belangrijkste naoorlogse Nederlandse kunstenaars. Nationaal en internationaal wordt hij gewaardeerd als beeldend kunstenaar, schrijver, film- en documentairemaker en violist.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief