Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brouwers weigert Prijs der Nederlandse Letteren

24 okt 07

Jeroen Brouwers heeft laten weten dat hij de Prijs der Nederlandse Letteren 2007 weigert. De Nederlandse Taalunie maakte dat dinsdag bekend.

Brouwers vindt het bij de prijs horende geldbedrag te laag. De hoogte van de driejaarlijkse letterenprijs van de Nederlandse Taalunie is 16.000 euro. De weigering betekent dat de prijs dit jaar niet wordt uitgereikt.

Brouwers had om verhoging van het bedrag gevraagd. Dat zou het eerbewijs volgens hem passender maken. Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie sprak daarover maandag en besloot vervolgens de per reglement vastgestelde som te handhaven. Volgens de Taalunie is de prijs daarna toegekend aan Jeroen Brouwers.

De auteur zou de prijs hebben geaccepteerd, maar kwam daar dinsdag op terug. Brouwers vindt dat hij met een aalmoes wordt afgescheept. "Deze prijs wordt de Nobelprijs der Lage Landen genoemd en daar hebben de Nederlandse en Belgische regering het luttele bedrag van 2666 euro per jaar over."

Op zijn website maakte Brouwens dinsdagavond melding van de weigering. "Nader commentaar volgt", liet de in Zutendaal in Vlaanderen wonende schrijver verder weten.

Vergeleken met een aantal prijzen is de Prijs der Nederlandse Letteren aan de lage kant. De Gouden Uil en AKO Literatuurprijs zijn respectievelijk goed voor 25.000 en 50.000 euro. Anton Korteweg, voorzitter van de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren, vindt er wel wat voor te zeggen dat het bedrag laag is, zei hij dinsdagavond tegen de Wereldomroep. "Aan de PC Hooftprijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro, de commerciële prijzen als Ako en Libris-prijs zijn ook een stuk hoger. Ik zou het persoonlijk niet gek vinden wanneer het prestige van de prijs ook uitgedrukt wordt in het daaraan verbonden bedrag", aldus Korteweg.

De prijs wordt al uitgereikt sinds 1956. De laatste keer, in 2004, ontving Hella Haasse de prijs uit handen van Koningin Beatrix. Eerdere laureaten zijn Gerard Reve, Paul de Wispelaere, Harry Mulisch, Christine D'haen, Gerrit Kouwenaar, Hugo Claus, Lucebert, Maurice Gilliams, Willem Frederik Hermans, Marnix Gijsen, Simon Vestdijk, Gerard Walschap, Jacques Bloem, Stijn Streuvels, Adriaan Roland Holst en Herman Teirlinck.

Brouwers (1940) is een zeer productief schrijver van romans, korte verhalen, toneelstukken en essays. Zijn werk is sterk polemisch. Brouwers' werk werd vele keren onderscheiden. Zo kreeg hij de Vijverbergprijs voor Joris Ockeloen en het wachten en de Multatuliprijs voor Het verzonkene. Voor zijn geheel oeuvre kreeg hij de Constantijn Huygensprijs. De Gouden Uil viel Brouwers twee keer ten deel: voor Geheime kamers en voor Vlaamse Leeuwen. Hij debuteerde in 1964 met de verhalenbundel Het mes op de keel. Zijn nieuwste roman, Datumloze dagen, is deze maand verschenen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief