Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Hoop Scheffer prijst moed NAVO-militairen

24 okt 07

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO heeft woensdag alle militairen die meedoen aan NAVO-missies - van de Balkan tot Afghanistan - geprezen om hun moed en inzet.

Ook betuigde hij namens het bondgenootschap zijn medeleven met de nabestaanden van omgekomen militairen en burgermedewerkers.

De Hoop Scheffer zei dat aan het begin van de informele NAVO-raad in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Afghanistan is voor de ministers van Defensie topprioriteit in Noordwijk, zei de NAVO-baas.

Het belangrijkste wat de coalitie daar te doen staat, is naast de aanpak van de Taliban te helpen met de opbouw van het bestuur zodat de Afghanen zich uiteindelijk zelf kunnen redden.

Ook zal de NAVO-raad spreken over Kosovo, de afvallige Servische provincie. Op 10 december moeten Servië en Kosovo onder begeleiding van de EU een oplossing hebben gevonden voor de status van de provincie. Kosovo wil zich onafhankelijk verklaren maar Servië wil dat niet. KFOR staat volgens De Hoop Scheffer paraat om de veilgheidssituatie in de gaten te houden.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) gaf aan graag met zijn collega's te willen spreken over de uitdagingen die hem in de Nederlandse politiek te wachten staan. Aangenomen wordt dat hij straks namens het kabinet een afgeslankte vorm van verlenging van de missie in Uruzgan moet verdedigen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief