Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA-verslaggever wint RD Persprijs 2007

29 okt 07

Marcel Hammink van NOVA is winnaar geworden van de RD Persprijs, de nieuwe mediaprijs voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving.

Hammink kreeg de Rotterdamse personderscheiding woensdagavond tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam. Hamminks televisiereportage over de Rotterdamse aanpak van voortijdige schoolverlaters: 'Rotterdam zet drop-outs weer op juiste spoor' werd door de jury als beste beoordeeld.

Ook over de twee andere genomineerde producties (van Wim de Jong van de Volkskrant over Now&Wow en van het duo Dénis van Vliet en Nico de Vries van AD/Rotterdams Dagblad over het bouwschandaal met de Museumparkgarage) was de vijfkoppige jury goed te spreken. De fotografie van Jochem Wijnands bij een artikel over de Rotterdamse haven in National Geographic leverde een eervolle vermelding op. Maar Marcel Hammink pakte uiteindelijk de hoofdprijs: 5000 euro plus een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

Over de winnende inzending rapporteert de jury:
'Rotterdam zet drop-outs weer op juiste spoor' van NOVA vond de jury een knap gemaakte productie, die in negen minuten een toch heel compleet beeld geeft van de problematiek van deze groep. De opbouw is logisch, de beeldtaal pakkend en de jongeren worden op kleurrijke maar respectvolle wijze neergezet. De benadering van dit onderwerp via de verschillende individuen trekt de kijker het verhaal binnen. De documentaire toont de typisch Rotterdamse aanpak van een maatschappelijk probleem'.

De jury bestaande uit Sandra den Hamer (directeur Filmmuseum), Marijke Nijboer (zelfstandig tekstschrijver/communicatieadviseur), Henk Brons (plv directeur-generaal RVD), Jan Prins (oud-hoofdredacteur Rotterdams Dagblad) en Wim van Krimpen (directeur Haags Gemeentemuseum, voorheen Kunsthal) beoordeelde 8 inzendingen uit de dagbladen- en tijdschriftensector en de televisiebranche.

De RD Persprijs is in september 2005 ingesteld en wordt gefinancierd uit een redactioneel fonds dat beschikbaar kwam door de fusie van het Rotterdams Dagblad met het AD. Met de prijs, die open staat voor alle mediatypen, willen de stichters de journalistieke kwaliteit bevorderen waarbij Rotterdamse centraal staat. Voor de RD Persprijs 2008 kunnen producties worden gekandideerd die tussen 1 september 2007 en 1 september 2008 zijn verschenen.

Lees hier het volledige juryrapport

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief