Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse activist in Iran ter dood veroordeeld

29 okt 07

Een Iraanse rechtbank heeft de Nederlandsemensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri ter dood veroordeeld. Dat heeft de zoon van de veroordeelde, Adnan al-Mansouri, maandagochtend vernomen van een Syrische mensenrechtenorganisatie.

De zoon zei te vrezen dat zijn vader binnen 48 uur geëxecuteerd wordt. Mansouri kwam op voor de mensenrechten van minderheden in Iran. Volgens Iran hield Mansouri, in Nederland koninklijk onderscheiden wegens zijn inzet voor de mensenrechten, zich bezig met terroristische activiteiten. Mansouri werd anderhalf jaar geleden tijdens een reis in Syrië opgepakt. Dat land leverde hem aan Iran uit, waar hij volgens zijn zoon gemarteld is.

De Syrische mensenrechtenorganisatie heeft de president van Syrië dringend om bemiddeling gevraagd om de executie te voorkomen. Adnan al Mansouri hoopt dat Nederland op zeer korte termijn samen met andere EU-landen en met Zweden en Noorwegen druk gaat uitoefenen op Iran. Tegelijk met zijn vader werden twee Noren en een Zweed opgepakt en aan Iran uitgeleverd wegens hun inzet voor mensenrechten.

Mansouri is volgens zijn zoon drie keer zonder advocaat voor de rechtbank verschenen. Hij had een advocaat, maar die is door Iran samen met zijn vrouw en dochter gevangen gezet. Tegen de advocaat is om onbekende redenen drie jaar cel geëist.

Zoals gebruikelijk in Iran zal Mansouri waarschijnlijk voor de nationale televisie een afgedwongen bekentenis moeten afleggen, waarna hij wordt geëxecuteerd, zei zijn zoon.

In november vorig jaar vroeg topman Kofi Annan van de Verenigde Naties de Iraanse autoriteiten tevergeefs om opheldering over het lot van Mansouri. De toenmalige minister Bot van Buitenlandse Zaken besprak in december de kwestie ook vergeefs met zijn Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon maandag nog niet reageren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief