Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SP: Balkenende draait en is niet eerlijk

31 okt 07

De SP heeft woensdag hard uitgehaald naar premier Jan Peter Balkenende.

Volgens Tweede Kamerlid Harry van Bommel draait de premier, is hij niet eerlijk en legt hij een bom onder een initiatiefwetsvoorstel dat een referendum over het Europees Hervormingsverdrag mogelijk moet maken.

Van Bommel, die woensdag een dergelijk wetsvoorstel indiende, citeerde uit een uitgelekte besluitenlijst van de ministerraad, waarover de Volkskrant eind september schreef. Daarin staat dat de leden van de ministerraad geen medewerking zullen verlenen aan een "initiatiefvoorstel van wet" van de Kamer om een referendum mogelijk te maken.

Premier Balkenende weigerde wederom in te gaan op vragen hierover, omdat beraadslagingen in de ministerraad vertrouwelijk zijn. Hij ontkende het niet, maar wilde ook niet bevestigen dat het kabinet van plan was het nog niet ingediende wetsvoorstel te blokkeren.

Het CDA noemde de aanval van de SP hypocriet. De SP weet dat de premier het zogenoemde geheim van de Trêveszaal, waar het kabinet vergadert, niet mag schenden, stelde het CDA. De partij verweet Van Bommel dat hij de besluitenlijst had gelezen en eruit citeerde. Van Bommel zei dat hij een al eerder in de krant gepubliceerde passage had voorgelezen.

D66 wil dat Balkenende het uitlekken van de besluitenlijst tot op de bodem uitzoekt. Maar de premier wilde dat niet toezeggen, omdat dit een bevestiging zou inhouden. Balkenende verklaarde dat er in het algemeen geprobeerd wordt om lekken te achterhalen, maar dat is volgens hem "buitengewoon lastig".

Ook de SGP, het CDA en de VVD vinden de geheimhouding van de stukken van de ministerraad belangrijk, maar zetten de premier niet verder onder druk om de zaak alsnog uit te zoeken. Van Bommel verklaarde na afloop dat het stuk "op zijn bureau" was verschenen.

Overigens is er geen Kamermeerderheid voor een referendum. De SP diende het wetsvoorstel ook in namens GroenLinks, D66, de PVV en de Partij voor de Dieren. Een meerderheid van CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD is tegen een referendum. De PvdA noemde het zonde van de tijd dat de SP het voorstel desondanks doorzet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief