Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koninklijke familie wint geding tegen pedoclub

1 nov 07

Pedofielenvereniging Martijn mag geen foto's van kinderen van de koninklijke familie meer op de eigen website publiceren.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Maurits en prinses Marilène hadden een kort geding aangespannen tegen de pedoclub nadat vorige week afbeeldingen van hun kinderen op de internetpagina waren verschenen.

Volgens de rechtbank maken de foto's inbreuk op het portretrecht en de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis. Bovendien hield de rechter rekening met het karakter van de website, die de kinderen "in verband brengt met pedofiele wensen en gedragingen".

Martijn had tegengeworpen dat een bezoeker de afbeeldingen op het forum van de internetpagina had geplaatst. Het zou onmogelijk zijn te garanderen dat dit in de toekomst nooit meer zou gebeuren. De rechtbank was het hier echter niet mee eens. "Niet valt in te zien waarom de vereniging het forum niet zo kan inrichten dat daarop slechts berichten worden geplaatst nadat controle heeft plaatsgevonden."

Een actiegroep had de Oranjes donderdag getipt over de foto's. Zij sommeerden Martijn direct de beelden te verwijderen, wat ook gebeurde. De koninklijke familie stelde dat ze daarna wel nog op een besloten deel van de website stonden. Tijdens het kort geding eiste zij dat de afbeeldingen ook daarvan zouden verdwijnen.

Volgens Martijn stonden de plaatjes alleen nog in de prullenbak van het forum, die slechts toegankelijk is voor de vijf beheerders. De rechter stelde echter dat ook dit deel van de internetpagina als openbaar moet worden beschouwd.

Martijn moet een dwangsom van 5000 euro betalen voor iedere keer dat er opnieuw foto's van kinderen van de Oranjes op de website verschijnen. De pedoclub liet zich tijdens het kort geding overigens niet vertegenwoordigen door een advocaat. Een van de leden voerde in de rechtszaal het woord.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten dat de koninklijke familie "zeer verheugd" is over de uitspraak. Zij is niet alleen blij dat de eigen kinderen nu bescherming krijgen, maar ook dat jurisprudentie is ontstaan voor soortgelijke kwesties. "We hopen dat andere ouders die met dit probleem te maken krijgen hierdoor ook geholpen kunnen worden."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief