Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaat Spong op vingers getikt door Suriname

3 nov 07

Advocaat Gerard Spong moet zijn visie over het proces rond de Decembermoorden in Suriname niet uiten in de hoedanigheid van adviseur van het Openbaar Ministerie.

Hij moet dat op persoonlijke titel als advocaat doen. Dat is 'heel scherp' in een brief van procureur-generaal Soebhaas Punwasi aan Spong meegedeeld, zo liet de minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, woensdag weten.

Aanleiding tot de brief zijn uitspraken van Spong vorige week in het actualiteitenprogramma NOVA. Hij reageerde daarin op getuigenissen van twee ex-militairen over de vermeende betrokkenheid van ex-legerleider Desi Bouterse bij de moord op vijftien van zijn tegenstanders in het Fort Zeelandia.

Spong noemde de getuigenissen geloofwaardig, gedetailleerd en authentiek en zei dat ze de zaak tegen hoofdverdachte Bouterse alleen maar sterker maken. Een veroordeling van de vroegere legerleider tot levenslang voor betrokkenheid bij en het medeplegen van moord zou volgens de advocaat vanzelfsprekend moeten zijn.

Begin deze week keurde Punwasi al af dat er in de media gespeculeerd werd over een strafbepaling. Hij noemde Spong toen niet bij naam.

Het zint de Surinaamse justitiële autoriteiten absoluut niet dat er via de media ruchtbaarheid wordt gegeven aan de inhoud van het dossier rond de decembermoorden. De minister van Justitie en Politie tikte NOVA woensdag opnieuw op de vingers voor het 'op onverantwoordelijke wijze' omgaan met de zaak. "Inmenging in een zaak die bij de rechterlijke macht ligt, is in onze grondwet verboden", aldus Santokhi.

De minister zei een 'scherp signaal' te geven aan buitenlanders - hiermee doelend op de Nederlandse pers - die menen de Surinaamse grondwet te mogen aantasten.

Het strafdossier ligt in elektronische vorm 'op straat'. Punwasi waarschuwde eerder dat het openbaar maken van verklaringen uit het dossier een domper kan leggen op de objectieve, onafhankelijke rechtspraak.

De openbare berechting van de 25 verdachten moet op 30 november beginnen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief