Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Surinaams OM: geen 'buitenlandse' hulp nodig

3 nov 07

Het Openbaar Ministerie in Paramaribo heeft geen "buitenlandse" hulp nodig om het strafproces rond de Decembermoorden tot een goed einde te brengen.

Zo reageerde Freddie Kruisland, advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden, donderdag op de mededeling van strafrechtpleiter Gerard Spong dat hij zijn functie als adviseur van de Surinaamse regering neerlegt.

Kruisland meent dat het Surinaamse OM bekwaam genoeg is voor de strafzaak tegen ex-legerleider Desi Bouterse en 24 andere verdachten. "Ik ben ervan overtuigd dat het OM in Paramaribo alle capaciteit heeft, daar hebben ze geen buitenlandse hulp voor nodig".

Volgens Kruisland is Spong overigens geen adviseur van de Surinaamse regering geweest, maar had hij met de toenmalige minister van Justitie en Politie, Siegfried Gilds, een 'overeenkomst tot het verrichten van enkele diensten'. "Hij was nooit formeel adviseur van het OM".

Kruisland bestempelt de brief aan Spong als "een onverstandige actie die geen enkel belang in de strafzaak dient". In de brief wordt Spong gevraagd zich niet in de hoedanigheid van adviseur van de Surinaamse regering uit te laten over het proces rond de Decembermoorden. Hij zou dat slechts op persoonlijke titel als advocaat moeten doen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief