Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe golf van arrestaties in Pakistan

5 nov 07

In Pakistan zijn maandag opnieuw honderden tegenstanders van president Pervez Musharraf opgepakt ondanks scherpe buitenlandse kritiek.

Ook trad de politie hard op tegen advocaten die betoogden tegen het uitroepen van de noodtoestand.

Bij de ongeregeldheden in de plaats Karachi sloeg de politie met de wapenstok de demonstranten uiteen. Verscheidene advocaten raakten gewond en tientallen zijn er opgepakt, meldden ooggetuigen.

Ook in Lahore waren er ongeregeldheden waarbij traangas werd gebruikt. De advocaten, die een belangrijke rol spelen in het verzet tegen de president, hebben opgeroepen tot een landelijke staking.

Musharraf, die in 1999 door een coup aan de macht kwam, riep zaterdag de noodtoestand uit. Naar eigen zeggen om het land te behouden voor rampspoed die zou worden veroorzaakt door de opstandige magistratuur en door gewelddadige extremisten. De noodtoestand duurt zo lang als nodig blijkt, waarschuwde de Pakistaanse premier Shaukat Aziz.

In de golf van repressie heeft vooral de islamitische oppositiepartij Jamaat-e-Islami het zwaar te verduren. Honderden oppositieleden werden in het weekeinde al gearresteerd. In de nacht van zondag op maandag werden opnieuw zeker zeshonderd leden van de partij opgepakt, meldde een partijfunctionaris.

Ook zijn maandag verscheidene leden van het Pakistaanse hooggerechtshof van de buitenwereld afgeschermd. "Ze zijn in hun verblijven. Van de politie mogen ze niet naar buiten", meldde een functionaris in Islamabad. Een dezer dagen doet het Pakistaanse Hooggerechtshof uitspraak over de vraag of Musharraf opnieuw mee had mogen doen aan de presidentsverkiezingen die in oktober werden gehouden.

De Verenigde Staten hebben hun jaarlijkse militaire overleg met Pakistan opgeschort wegens de politieke situatie in het Zuid-Aziatische land. Dat liet een woordvoerder van de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, maandag weten. Gates, die een bezoek brengt aan China, riep de Pakistaanse president op de democratie te herstellen en democratische verkiezingen te houden.

De VS en voormalig kolonisator Groot-Brittannië lieten Pakistan zondag al weten dat ze de financiële hulp aan het land mogelijk stopzetten. De VS en Groot-Brittannië hebben Pakistan miljarden dollars aan steun gegeven om al-Qaeda en de Taliban te bestrijden.

In januari zouden de Pakistanen een nieuw parlement kiezen, maar Musharraf kan de verkiezingen door de noodtoestand een jaar uitstellen.

Musharraf had voor zijn herverkiezing in oktober door het parlement beloofd zijn functie van bevelhebber van de strijdkrachten neer te leggen. Maar is niet meer zeker of dat gebeurt. Musharrafs aftreden als legerleider "verkeert als gevolg van de noodtoestand nu in het ongewisse", zei de minister van Informatie, Tariq Azeem, maandag.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief