Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland schort hulp aan Pakistan op

5 nov 07

Nederland schort de ontwikkelingsamenwerking met de Pakistaanse regering op uit protest tegen de machtsgreep in Pakistan. Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maandag tegen het ANP gezegd.

Koenders: "Het is een dramatische machtsgreep die wij sterk afkeuren en die slecht is voor de democratie, ontwikkeling en de bevolking van Pakistan."

De minister vindt dat de politieke gevangenen zo snel mogelijk moeten worden vrijgelaten, dat de rechtsorde moet worden hersteld en dat er zo snel mogelijk eerlijke en vrije verkiezingen worden gehouden. Hij noemt het verschrikkelijk dat de Pakistaanse oppositie, de rechtelijke macht, mensenrechtenorganisaties en journalisten zijn opgepakt.

Koenders wil de steun aan mensenrechtenorganisaties en democratiseringsprogramma's die via lokale non-gouvernementele organisaties lopen voortzetten, maar moet nog uitzoeken of dat vanwege de arrestaties mogelijk is. Er zitten mensen vast die hij zelf onlangs op zijn reis naar Pakistan nog heeft ontmoet.

Nederland besteedt dit jaar 15 miljoen aan Pakistan en voor 2008 een bedrag van 40 miljoen begroot. Het merendeel van dat geld, ongeveer 30 miljoen, is beschikbaar voor onderwijsprogramma's. De rest was beschikbaar voor milieu en waterbeheer, mensenrechten en democratisering. Koenders gaat nu het bedrag van 40 miljoen opnieuw bezien. Hij zet nu alleen de steun aan lokale non-gouvernementele organisaties voort.

(Bron: ANP/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief