Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS 'erg bezorgd' over Pakistan

5 nov 07

Het Witte Huis heeft het besluit van de Pakistaanse president Pervez Musharraf om de noodtoestand uit te roepen scherp bekritiseerd.

De Amerikaanse regering is "erg bezorgd", zei een zegsvrouw van het Witte Huis maandag.

President George W. Bush heeft er bij Musharraf op aangedrongen de onder de noodtoestand opgepakte opposanten snel weer vrij te laten. Ook pleit Bush voor een spoedig herstel van het burgerbestuur, aldus de woordvoerster. Sinds de afkondiging van de noodtoestand zaterdag zijn honderden mensen in Pakistan opgepakt.

"We kunnen de weg niet steunen die hen niet terugbrengt op het spoor van de democratie", aldus de zegsvrouw van het Witte Huis. Zij pleitte voor parlementsverkiezingen in januari en riep Musharraf op zijn functie van legerleider neer te leggen. Pakistan heeft inmiddels laten weten dat de verkiezingen begin volgend jaar gewoon doorgaan.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voerde de druk op Islamabad verder op. Hij verklaarde dat de Amerikaanse banden met Pakistan "mogelijk niet hetzelfde blijven" tenzij Musharraf de noodtoestand intrekt.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief