Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fractieleiders niet bij spoeddebat ontslagrecht

7 nov 07

De fractieleiders van de regeringspartijen nemen woensdagavond niet deel aan het spoeddebat over het ontslagrecht.

De oppositie had op hun aanwezigheid aangedrongen, maar Pieter van Geel (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie) laten het debat over aan hun fractiespecialisten.

De fractieleiders en de top van het kabinet spreken donderdagmiddag hoogstwaarschijnlijk wel in het torentje van premier Jan Peter Balkenende over het ontslagrecht. De discussie over de plannen van minister Piet Hein Donner (CDA, Sociale Zaken) hierover zit al weken muurvast.

Donner wil het voor werkgevers mogelijk maken werknemers te ontslaan zonder dat ze eerst naar de rechter hoeven. Hij denkt dat bedrijven eerder mensen in dienst nemen als ze er zo nodig ook weer makkelijk vanaf kunnen.

De PvdA vindt deze aantasting van de ontslagbescherming onaanvaardaar en heeft zelfs gedreigd met een kabinetscrisis. Ook de ChristenUnie voelt niets voor de plannen van Donner. CDA-fractieleider Van Geel noemde het onlangs "een politieke realiteit" dat Donner zijn voorstel moet aanpassen, maar de minister lijkt daarmee vooralsnog geen haast te maken. Van Geel, Tichelaar en Slob hebben tijdens een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen informeel over de kwestie gesproken, maar zijn niet nader tot elkaar gekomen.

Zaterdag komt het ontslagrecht ook aan de orde tijdens een CDA-congres in Utrecht. De CDA-achterban is verdeeld over Donners plan. Van Geel heeft laten doorschemeren dat hij het congres zaterdag graag een doorbraak zou melden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief