Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ethisch ondernemen aan de top

19 apr 03 - Door Vasco van der Boon, Marcel Hammink en Hans Kema

In topondernemingen komen vaker affaires en schandalen aan het licht. In de top van het bedrijfsleven verrijken veel managers zichzelf. Daarnaast blijken de accountants in topondernemingen niet in staat de juiste bedrijfsgegevens boven water te krijgen.

Accountants blijken niet onafhankelijk genoeg en zijn niet in staat om boekhoudschandalen te voorkomen. Hier en daar is zijn/haar rol in het geding gekomen. De accountant geldt niet meer als de onpartijdige, degelijke en onkreukbare toezichthouder die hij zou moeten zijn. Dit blijkt uit een enquête door Interview-NSS.

Topmensen in grote bedrijven geven zichzelf exorbitant hoge salarissen: miljoenen euro's per jaar soms. Als hun bedrijven het goed doen krijgen ze ook nog eens miljoenen euro's aan bonussen. Als het slecht gaat en topdirecteuren het veld moeten ruimen, krijgen ze meestal toch nog een gouden handdruk. Dat zijn vaak ook miljoenen euro's. Daarnaast zijn er topmanagers die naast hun gewone werk ook nog tijd vinden om voor eigen rekening en risico in aandelen te handelen.

In de studio een gesprek hierover met minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de heer Rutgrink , directeur van accountantsbureau BDO.

Lees hier de samenvatting van dit onderzoek en de enquête uitgevoerd door NOVA en Het Financieele Dagblad onder 2000 topondernemers en accountants.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief