Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De moord op Fortuyn, een jaar later

6 mei 03 - Door Aletta Oosten, Jolanda Polderman e.a.

Het is een jaar geleden dat Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum werd doodgeschoten. De moord werd op verschillende plaatsen in Nederland herdacht. NOVA gaat vanavond helemaal over Fortuyn.

Met...

De breuk met Leefbaar Nederland
Fortuyn werd populair als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Maar de politicus en de partij waren het vaker oneens dan eens. Op 9 februari 2002 bereikte het meningsverschil een dieptepunt. De Volkskrant publiceerde een onthullend interview waarin Fortuyn pleitte voor het afschaffen van Artikel 1 van de grondwet. Een breuk tussen Leefbaar Nederland en Fortuyn was onafwenbaar. Dezelfde avond vond er een spoedbijeenkomst plaats waarop het er hard aan toe ging. Klik hier voor het videofragment.

Een reconstructie van de uren na de moord
Het politiebureau in Hilversum heeft het op 6 mei 2002 vrij rustig. Tot er even na zessen een melding binnenkomt van een schietpartij op het Mediapark. Er wordt groot alarm geslagen, alle agenten worden opgeroepen. Want: in de regio van het kleinste politiekorps van Nederland is de eerste politieke moord gepleegd. Meer dan 200 agenten worden die avond ingezet; voor de bewaking van het Mediapark, de arrestatie van Volkert van der G., het rechercheren en de opvang van de familie Fortuyn. Een reconstructie van de hectische uren na de moord. Klik hier voor het videofragment.

In de studio zijn twee oprichters van Leefbaar Nederland, Broos Schnetz en Jan Nagel, en oud-televisiepresentator Wibo van de Linde en oud-campagneleider van LN Kay van de Linde.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief