Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steeds meer jonge vrouwen in de WAO

21 jun 03 - Door Mirjam Bartselsman en Carolien Brugsma

Het totaal aantal WAO'ers daalt in Nederland. Maar uit onderzoek van NOVA blijkt nu dat het aandeel jonge mensen in de WAO fors toeneemt, vooral vrouwen.

In totaal zitten zo'n 28 duizend mensen onder de dertig in de WAO; achtduizend mannen en maar liefst 20 duizend vrouwen. Veel van de vrouwen zijn zelfs onder de 25. De meesten blijken te kampen met psychische problemen.

Artsen geven daarvoor verschillende verklaringen. Vrouwen hebben een hogere verwachting van hun werk en vinden de sfeer belangrijker dan mannen. En artsen reageren anders op mannen dan op vrouwen: een vrouw krijgt eerder het advies om thuis te blijven dan een man, ook al hebben ze dezelfde klachten.

Voorzitter A-Tjak van de Vereniging van Bedrijfsartsen vindt dat meer dan 90 procent van de vrouwen die met psychische klachten in de WAO zit, daar niet thuis hoort. Volgens A-Tjak vinden de artsen werken voor vrouwen minder belangrijk dan voor mannen en stimuleren ze vrouwen minder. Een intern rapport van de Arbo-diensten bevestigt dit rolbevestigende patroon.


Lees hier het persbericht.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief