Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De publieke omroep onder het mes

25 jun 03 - Door Menno de Galan en Jan van Loenen

Tientallen miljoenen moeten er worden bezuinigd bij de publieke omroep. Dat is de conclusie van onderzoeksbureau McKinsey.

De omroepen moeten het de komende jaren met minder geld gaan doen: volgend jaar leveren ze 40 miljoen euro in en dat loopt op tot 80 miljoen in 2007.

De toverwoorden in het rapport zijn efficiëntie en samenwerking. Op lonen, organisatie en huisvesting kan worden bespaard. Er moet beter worden samengewerkt bij internet, bibliotheken, bij de inkoop van series en films en bij de actualiteitenprogramma's.

De omroepen moeten kiezen. McKinsey noemt voorbeelden: er kan minder geld naar de Wereldomroep. Ook bij Radio 747 AM en bij de omroeporkesten en -koren kan worden bezuinigd. Alle maximale bezuinigen opgeteld, valt er volgens McKinsey voor zeker 150 miljoen euro te snijden.

Het bureau pleit er wel voor om geld te besteden aan programma's voor jongeren en minderheden. En de omroepen moeten meer Nederlands drama uitzenden, want daar schieten ze te kort. De kosten hiervoor: 40 tot 50 miljoen.

Een reactie van Harm Bruins-Slot, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep en in de studio reageren Tweede Kamerlid Frank de Grave (VVD) en oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Nico Haasbroek en Maarten Huygen tv-criticus van het NRC Handelsblad.


Bekijk hier het McKinsey-rapport (Acrobat Reader nodig).

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief