Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onhoudbare situatie voor Poolse arbeiders

28 okt 03 - Door Ellen Brans en Silvia Pilger

Er werken duizenden Polen in Nederland. Legaal - als seizoenarbeider in de tuinbouw - maar vooral ook illegaal, met name in de bouw. De leefsituatie van de Poolse werknemers begint hier en daar onhoudbaar te worden.

Het aantal Polen in Nederland groeit met de dag en vanaf mei volgend jaar mei, als Polen toetreedt tot de Europese Unie, zullen het er nog veel meer worden.

Volgens de autoriteiten wordt het hoog tijd om meer aandacht te besteden aan de vaak abominabele omstandigheden waarin de Polen hier leven. Ze worden uitgebuit door koppelbazen, zijn onderbetaald en vaak mensonwaardig gehuisvest. En mogelijkheden om zich daar tegen te verweren hebben ze niet zolang ze illegaal werken.

NB: In de reportage komt Ger Brouns aan het woord. Hij is lid van de directie van champignon-kwekerij Heveco en houd zich daar bezig met buitenlandse medewerkers. Zo'n 50 van de ongeveer 300 personeelsleden komen uit Polen. In tegenstelling tot veel andere bedrijven in Nederland werkt Heveco alleen met 'legale' Polen, die in het bezit zijn van een Duits paspoort. Het bedrijf zorgt zelf voor de huisvesting van deze mensen. Ze wonen voornamelijk in vakantiehuisjes in bungalow-parken, geschikt voor tijdelijke bewoning.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief