Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De toekomst van de bio-industrie

15 nov 03 - Door Hein Hansen en Gert Janssen

Het mes gaat in de bio-industrie. Veel varkens- en kippenboeren zullen het loodje leggen en wie het overleeft zal diervriendelijker moeten werken. En dan maar hopen dat de consument iets meer voor z'n vlees en eieren wil betalen.

Dat is de onomkoombare conclusie van de discussie die minister Veerman van Landbouw de afgelopen maanden heeft gevoerd met de intensieve veehouderij. Diervriendelijker en biologisch meer verantwoord: dat zijn de toverwoorden voor de toekomst. Niet elke intensieve veehouder is daar even opgetogen over.

Het was CDA-minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid die meteen na z'n aantreden al liet weten dat het zo niet verder kon met de bio-industrie. Het hardnekkige mestprobleem en rampen als BSE, varkenspest, MKZ en de vogelpest waren de druppel die de emmer deed overlopen. Minister Veerman - zelf boer - startte een intensief gesprek met de varkens- en kippenboeren en heeft daaruit nu z'n voor de sector vergaande conclusies getrokken. NOVA sprak met hem.

Over de toekomst van de bio-industrie - vroeger het succesnummer van agrarisch Nederland, maar nu in het verdomhoekje - een studiogesprek met: Willy van Gemert, opvolger van Wien van den Brink als voorzitter van de Vakbond van Varkenshouders, Wijnand van de Giessen, directeur van de Dierenbescherming en Hans ten Cate, lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief