Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Debat normen en waarden

8 dec 03 - Door Hein Hansen, Jolanda Polderman

Een apart vak 'normen en waarden' op scholen is niet nodig. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vandaag in haar rapport over normen en waarden.

Waar houdt tolerantie op en begint ergernis? Hoe erg is het dat mensen voordringen bij de supermarkt, of als cabaretiers bekende politici nadoen, of als niemand meer reageert als op straat iemand wordt beroofd?

Volgens premier Balkenende gaat het steeds verder bergafwaarts met onze normen en waarden, met ons fatsoen en ons respect voor regels. En dus vroeg hij een commissie er onderzoek naar te doen.

Vandaag maakte de commissie haar bevindingen bekend. In één zin: het komt erop neer dat de overheid moet zorgen dat de wetten worden nageleefd, en de burgers moeten vooral zelf, met elkaar, bepalen wat sociaal wenselijk is en wat niet.

In de studio debatteren Femke Halsema, GroenLinks-fractievoorzitter en voor het eerst sinds de geboorte van haar kinderen weer in debat, Kees Schuyt, voorzitter van de projectgroep die het rapport voorbereidde, Herman Heinsbroek, ex-LPF-minister, en Wim van de Camp, Kamerlid voor het CDA.
U kunt meepraten op deze site in de Discussie - Normen en waarden .

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief