Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prins Bernhard slaat terug

7 feb 04 - Door Jan Eikelboom, Jan Reiff, Petra Greeven e.a.

NOVA is vanavond helemaal gewijd aan een getergde prins Bernhard, die met een open brief vandaag in de Volkskrant antwoord geeft op beschuldigingen die hem al járen achtervolgen.

De opmerkelijke stap van de prins past in een patroon dat de laatste jaren duidelijk werd. Hij wankelde op de rand van de dood, maar eenmaal beter manifesteerde hij zich met verve en openhartigheid. Hij nam het op voor Albert Heijn-medewerkers die voor de rechter moesten komen omdat ze een winkeldief nogal hard aanpakten, hij speelde achter de schermen een rol in de Margarita-affaire en werd in interviews steeds openhartiger en informeler.

In NOVA een overzicht van de manier waarop prins Bernhard zich verdedigde tegen hardnekkige beschuldigingen over nazi-sympathieën, verraad in de oorlog en losbandig gedrag van hemzelf en zijn moeder. En de reactie van de belagers van de prins.

In de studio een gesprek over de in veel opzichten opvallende stap van Prins Bernhard met schrijver Tomas Ross, koninklijk verslaggever Maartje van Weegen, historicus Jan Bank en Kamerlid voor D66, Boris Dittrich. Het kabinet gaf er ondanks de regel dat leden van het Koninklijk Huis zich nooit in het openbaar verdedigen voor deze ene keer toestemming voor.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief