Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Thema-uitzending: terrorisme

18 mrt 04 - Door Siem Eikelenboom, Peter ter Horst e.a.

Wat bezielt moslimfundamentalisten om een aanslag te plegen op onschuldige burgers? Is het religieus fanatisme of zijn ze sociaal verwaarloosd door de samenleving, waarin ze verblijven, maar waar ze geen deel van uitmaken? En is het te voorkomen?

Precies een week na de aanslagen in Spanje ligt die vraag op tafel. In Madrid bijvoorbeeld, waar anti-terreurdiensten van Europese veiligheidsdiensten vandaag overleggen hoe ze moeten samenwerken tegen het moslimterrorisme.

Want dat is wat veel Europeanen zich na vorige week afvragen. Hoe gevaarlijk is het voor ons? Minister Remkes stelt in een notitie die hij onlangs aan de Tweede Kamer stuurde, dat moslimjongeren in Nederland steeds vaker worden gerekruteerd voor de Jihad, de gewelddadige strijd tegen de vijanden van de islam. Volgens de minister een aanzienlijke dreiging voor de Nederlandse samenleving.

Een reactie van Anjem Choudary, een van de leiders van de moslimorganisatie Al-Muhajiroun. En in de studio een debat tussen geestelijk verzorger Ali Edaoudi, Trouw-columnist Sylvain Ephimenco en arabist Maurice Blessing onder meer over de vraag waarom jonge mensen zich aansluiten bij moslimfundamentalisten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief