Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cammaert: geen VN-missie naar Irak

17 apr 04 - Door Twan Huys

De PvdA heeft laten weten dat ze de Nederlandse aanwezigheid in Irak alleen steunt als de troepen hun werk onder de vlag van de Verenigde Naties gaan doen. Maar volgens Patrick Cammaert, de militair adviseur van VN-baas Kofi Annan, is daar geen sprake van.

Het is volgens hem niet te verwachten dat er een militaire VN-missie komt in Irak. Cammaert is ook generaal-majoor bij de Nederlandse mariniers en hij kent dus ook Eric O., de Nederlandse militair die in Irak een man zou hebben gedood. Hij vindt de aanpak van het Openbaar Ministerie in de zaak niet juist en noemt de kwestie "zeer betreurenswaardig". Amerika-correspondent Twan Huys sprak met Patrick Cammaert.

In Irak is de situatie zeer onrustig en er worden nog altijd buitenlandse burgers gegijzeld. Er werd vandaag een speciale politieeenheid opgericht die de gijzelingen van buitenlanders moet onderzoeken. Want, zo vindt het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken, de gijzelingen bezoedelen het imago van Irak. Een gesprek met Kees Rietveld, die een jaar lang in Irak werkte als adviseur voor het Iraakse ministerie van Volksgezondheid. Hij was getuige van de omslag in het doen en denken van de Irakezen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief