Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bloedige ontknoping gijzeldrama

3 sep 04 - Door Peter d'Hamecourt, Ad van Oosten, Art Rooijakkers

Het gijzeldrama in Noord-Ossetië is tegen alle beloftes in tot een bloedige ontknoping gekomen.

President Poetin had het nog zo beloofd, de veiligheid van de kinderen was het enige dat telde en dus zou er geen gewelddadige bestorming komen van de school in Noord Ossetië.

Vanmorgen kwam die er toch. Geforceerd door een uitbraak van vluchtende kinderen, volgens de Russische autoriteiten. Die werden beschoten door de Tsjetsjeense gijzelnemers waarop de Russische veiligheidstroepen tot de aanval overgingen. De gijzelnemers bliezen daarop het dak op van de gymzaal. Dit allemaal volgens de officiële lezing, die in de loop van de dag ook nog een paar keer veranderde.

Voorlopige balans meer dan 250 doden, onder wie twintig gedode gijzelnemers van wie tien arabieren volgens de Russische autoriteiten. En er zijn bijna 650 gewonden.

In delen van het scholencomplex wordt nog geschoten en er zouden nog een aantal kinderen gegijzeld worden. NOVA gaat live naar de plaats des onheils, Beslan, en het brengt het laatste nieuws.

Vanuit Rusland commentaar van correspondent Peter d'Hamecourt. In de studio reageren Frans Hendriks, oud-correspondent in Moskou, Kees Sietsma, oud-commissaris van politie en nu terrorisme-expert en Eef van der Vliet , voormalig hoofd van de school in Bovensmilde. Daar werden in 1977 drie weken lang de kinderen in gijzeling gehouden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief