Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoe groot is de kans op een aanslag?

9 sep 04 - Door Jan van Loenen

Acht doden en een paar honderd gewonden. De slachtoffers zijn gewone Indonesiërs. Geen buitenlandse vertegenwoordigers, niet te herleiden naar buitenlandse regeringen.

Dat zei een vertegenwoordiger van de Indonesische regering vanochtend in een poging de balans op te maken van de schade die de bomaanslag in Jakarta vanochtend aanrichtte. Hij concludeerde: we zijn allemaal potentiële slachtoffers.

Alleen al de afgelopen week zijn er terroristische aanslagen geweest in Rusland, de Gazastrook, Jemen, en vandaag in Indonesië. De terreur slaat steeds harder om zich heen. Zo lijkt het. Maar is het ook zo? Volgens de Amerikaanse president Bush is de wereld er veiliger op geworden. Hij zei het vorige week nog op de Republikeinse conventie.

Twee Vlaamse wetenschappers van de Universiteit in Gent hebben een statistische analyse gemaakt van de kans op een terroristische aanslag. In NOVA hun conclusies.

In de studio reageert Edwin Bakker. Hij is als terrorisme-onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief