Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tienduizenden kinderen gebruiken anti-psychotica

8 jan 05 - Door Mirjam Bartelsman en Carolien Brugsma

Bijna 35.000 kinderen in Nederland slikken medicijnen die niet voor kinderen bestemd zijn en die vaak leiden tot ernstige bijverschijnselen.

Het gaat om middelen die bestemd zijn voor volwassenen met psychoses, maar die steeds vaker worden voorgeschreven aan kinderen met ADHD en andere gedragsproblemen.

Volgens een onderzoek van het Academisch Ziekenhuis in Groningen is het gebruik van anti-psychotica onder kinderen in 10 jaar tijd verdubbeld. Het bekendste middel dat wordt gebruikt is Risperdal.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gebruik van anti-pscychotica bij kinderen kan leiden tot onder meer ernstige gewichtstoename en hartritmestoornissen. Bij langer gebruik bestaat de kans op diabetes.

Op verzoek van NOVA berekende de Stichting Farmaceutisch Kengetallen (SFK) hoeveel jongeren in Nederland een anti-psychotisch middel slikken. Bij kinderen tussen de tussen 0 en 10 jaar gaat het om 8.300 kinderen, bij jongeren tussen de 11 en 20 jaar om 26.400. Totaal gaat het om 34.700 kinderen.

Middelen als Risperdal worden voorgeschreven als kinderen niet goed reageren op Ritalin, het middel dat doorgaans aan ADHD-kinderen wordt voorgeschreven en dat wel voor kinderen is geregistreerd. Volgens kinderpsychiaters helpen de anti-psychotica om agressiviteit bij kinderen te onderdrukken.

Op de bijsluiter van het Risperdal staat dat over het gebruik van het middel geen gegevens bekend zijn bij jongeren onder de 15 jaar. Het College Registratie Geneesmiddelen heeft het middel niet voor kinderen geregistreerd omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen.

Kinderpsychiater prof. Buitelaar uit Utrecht erkent in NOVA dat Risperdal bij kinderen veel bijwerkingen heeft. Toch schrijft hij het middel regelmatig voor aan kinderen die onhandelbaar, brutaal of agressief zijn.

De Groningse kinderpsychiater L. Kalverdijk is wel bezorgd over de toename van het Risperdal-gebruik. Hij vindt dat er richtlijnen moeten komen wanneer het middel kan worden voorgeschreven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt pas te kunnen optreden als een patiënt een klacht tegen een arts indient.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief