Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Politieke Barometer: Wilders zakt terug

14 jan 05 - Door Ad van Oosten

Hoe zou de Tweede Kamer eruit zien als er nu verkiezingen zouden zijn gehouden?

Wilders is de grote verliezer nu de Tweede Kamer met reces is. Voor de tweede week op rij moet hij zetels prijs geven. Deze week zijn dat er drie, waardoor hij nu op acht zetels staat. Het gebrek aan aanwezigheid in de publiciteit kan een reden zijn voor het wegzakken van Wilders in de peiling. De VVD doet hier zijn voordeel mee en stijgt twee zetels. Ook de PVDA doet het goed en komt deze week met twee zetels winst op 51 zetels. Het CDA daarentegen moet twee zetels inleveren, na weken van stabiliteit op 33 zetels.

Bij de kleinere partijen zijn er maar kleine verschillen te bemerken vergeleken met de peiling van vorige week. De strijd in de politieke arena speelt zich af tussen Wilders en de grote partijen.

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 staan deze week samen op 61 zetels, dat betekent dat ze zeventien zetels goed te maken hebben ten opzichte van de Tweede Kamer verkiezingen. De drie linkse partijen Pvda, SP en GroenLinks behalen samen 71 zetels, wat niet genoeg is voor een meerderheid.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief