Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkiezingen in Irak tegen decor van dood en verderf

24 jan 05 - Door Marij Janssens, Jan van Loenen, Rudi Vranckx

Aanstaande zondag gaat een deel van Irak naar de stembus. De omstandigheden zijn op zijn zachtst gezegd niet ideaal.

Zo verblijven de internationale waarnemers in Jordanië omdat het in Irak te gevaarlijk is en zijn alle, door de Amerikanen gemaakte verkiezingsspotjes ook in het buurland opgenomen.

Topterrorist Abu Musab al-Zarqawi probeert uit alle macht de Iraakse parlementsverkiezingen van 30 januari te dwarsbomen. Hij heeft de stembusgang een "bittere oorlog" verklaard. Al-Zarqawi geldt als de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak.

Hoe gevaarlijk en wetteloos het in Irak is, bleek vandaag weer toen een Egyptische website een videoband in handen kreeg van de executie van een Egyptische vrachtwagenchauffeur. De man was ergens in Irak door extremisten gevangengenomen en werd op klaarlichte dag op de hoek van de straat geëxecuteerd.

De vraag is wat verkiezingen onder de huidige omstandigheden waard zijn. Vanuit Bagdad doet de Vlaamse correspondent Rudi Vranckx verslag. Hij was enkele dagen geleden nog in Basra, in het zuiden van Irak. De politie adviseerde hem om niet naar Bagdad af te reizen, maar hij ging toch, met alle risico's van dien.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief