Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ministerie gaat internetfraude keihard aanpakken

23 feb 05 - Door Rudy Bouma en Jolanda Polderman

Minister Brinkhorst gaat de telecomwet aanpassen om de consument beter te beschermen tegen internetfraude door de zogenoemde autodialers.

Duizenden consumenten worden op dit moment gedupeerd door 'autodialers': malafide programma's die de ongemerkt de pc binnenkomen en uit zichzelf dure betaalnummers bellen. De gebruiker wordt zo op torenhoge kosten gejaagd.

Volgens KPN zijn de klachten vooral de laatste weken toegenomen; het telecombedrijf spreekt van honderd tot tweehonderd klachten per week. Daarnaast belt KPN zelf een soortgelijk aantal klanten die zelf niet in de gaten hebben dat hun telefoonrekening is opgelopen.

Internetgebruikers zijn op dit moment onvoldoende beschermd tegen autodialers. Ze betalen alleen wel de rekening, want geen instantie kan er op dit moment iets aan doen. Minister Brinkhorst constateerde vorig jaar dat de huidige zelfregulering van telecombedrijven mislukt is. Hij heeft besloten de Telecomwet aan te passen.

Zo kan in de toekomst de geldstroom tussen de telefonieaanbieder en de mogelijk malafide aanbieder van de informatiedienst tot nader order bevroren worden wanneer misleiding optreedt. Verder wordt er een gebruiksbegrenzing in de wet opgenomen, zodat de gebruiker zelf met de Telecomaanbieder de maximale duur van een belgesprek kan afspreken.

Bovendien wil Economische Zaken een voorziening waar de burger zijn geld terug kan krijgen als de klacht gegrond is. Op dit moment is dat niet mogelijk. KPN heeft laten weten graag mee te willen werken aan een waarborgfonds.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief