Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politiekorpsen plegen valsheid in geschrifte

1 mrt 05 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Een groot aantal van de 26 politiekorpsen hanteert een dubbele urenboekhouding om de Arbeidsinspectie om de tuin te leiden.

De korpsen overtreden jaarlijks 1,1 miljoen keer de arbeidstijdenwet. Door het gebruik van de dubbele boekhouding valt dit niet op. Dat blijkt uit onderzoek van NOVA. Het bestaan van dubbele urenboekhoudingen wordt bevestigd door onderzoeker T. Winthagen van de Universiteit van Tilburg en J.W. van de Pol van de Nederlandse Politiebond (NPB). Zowel Winthagen als Van de Pol concluderen dat de politie met deze praktijken valsheid in geschrifte pleegt.

De arbeidstijdenwet regelt dat agenten genoeg rust krijgen en niet exceptioneel veel uren draaien om te voorkomen dat mensen te snel opbranden. Als er opeens extra agenten of rechercheurs nodig zijn, rommelen de korpsen met de urenboekhouding. "Er zijn gevallen bekend dat men er een dubbele boekhouding op na houdt bij planners van korpsen. De ene noemt dat het grijze circuit, het grijze schriftje, de ander noemt dat met de la open plannen", aldus Van de Pol.

"Uit mijn vertrouwelijke onderzoek bij een politieregio blijkt dat bij 15% van de uren de officiële boekhouding niet klopt. De werkelijk gedraaide uren worden in een tweede boekhouding bijgehouden", zegt de Tilburgse onderzoeker Winthagen.

Nadat het overwerk uit de dubbele boekhouding is verrekend, in geld of vrije tijd, wordt alles in de computer weer kloppend gemaakt. "Het officiële systeem wordt na afloop aangepast met de uren uit het grijze schriftje. Met de niet daadwerkelijk gewerkte uren dus. Dat is fraude", zo stelt de NPB. Winthagen: "Uiteindelijk komt het dan netjes in het systeem zoals het zou moeten zijn. Want ze maken het achteraf kloppend, zodat de roosters kloppen voor de Arbeidsinspectie? Ja, en voor chefs gewoon. Dat heet volgens de wet valsheid in geschrifte."

In een intern document van de politie, in bezit van NOVA, wordt geschat dat jaarlijks 1,1 miljoen keer de arbeidstijdenwet wordt overtreden. Dat gebeurt onder meer door de beveiligers van het Koninklijk Huis. Zo ging kroonprins Willem-Alexander met twee beveiligers naar de Spelen in Athene. "Elke dag maakten de beveiligers van de DKDB een forse wetsovertreding", zegt Van de Pol.

Korpschef Hoogendoorn van de Raad van Hoofdcommissarissen zegt de praktijken van de dubbele boekhouding niet te kennen. "Degene die dit doen hebben een integriteitprobleem, dit kan niet". De Arbeidsinspectie noemt het zorgelijk maar kent de dubbele boekhoudingen niet. De Inspectie wil snel opheldering: "Als er sprake van is dan dat kan dat leiden tot een strafrechtelijk onderzoek."

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief