Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vernietigend rapport over jeugdbescherming

18 apr 05 - Door Ellen Brans, Peter ter Horst en Monique Wijnans

De gehele jeugdbescherming is zo bureaucratisch dat kinderen die hulp nodig hebben meer dan een jaar op die hulp moeten wachten.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Jeugdbescherming onder de loep' dat onder leiding van oud-staatssecretaris Steven van Eijck is uitgevoerd.

Vanaf de eerste melding van kindermishandeling of hulpvraag van ouders tot en met de Onder Toezicht Stelling zit 8 tot 15 maanden wachttijd. In de tussentijd doen drie instanties onderzoek naar het gezin en het kind.

De opstellers van het rapport schrijven: 'Al die tijd is niet één instantie eindverantwoordelijk en blijft hulp achterwege'. Als de kinderrechter dan uiteindelijk een OTS (ondertoezichtstelling) uitspreekt dan 'is het voor de gezinsvoogd vaak niet helder wat het probleem is met als gevolg dat wederom onderzoek wordt gedaan', zo stelt het rapport.

Van Eijck signaleert in het rapport dat alle instanties (Bureau Jeugdzorg, kinderrechters en de Raad voor de Kinderbescherming en gezinsvoogden) aarzelen om in te grijpen in gezinnen en durven problemen niet te benoemen.

In de reportage komen aan het woord hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns, gezinsvoogd Ton Moolenaar en pleegmoeder Mariette van Vught.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief