Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Maatregelen moeten komst Antilliaanse jongeren indammen

11 mei 05 - Door Tonko Dop en Marja Ros

Antilliaanse jongeren die voor overlast zorgen in sommige stadswijken en het criminele pad op gaan. Het is de Nederlandse autoriteiten al lang een doorn in het oog.

Maar pogingen om de komst naar Nederland van jonge, kansarme Antillianen een halt toe te roepen zijn steeds stuk gelopen op het protest van de Antilliaanse regering en op juridische problemen, want Antillianen hebben immers een Nederlands paspoort.

Maar nu wil het kabinet toch een reeks maatregelen nemen om de komst van Antilliaanse jongeren naar Nederland flink aan banden te leggen. Antillianen tussen de 18 en 24 jaar die naar Nederland komen, worden teruggestuurd als ze binnen drie maanden geen uitzicht op werk of een opleiding hebben.

In NOVA vanavond een reactie van minister Alexander Pechtold van Koninkrijksrelaties en een debat tussen PvdA-Kamerlid John Leerdam en VVD-Kamerlid Ruud Luchtenveld.

Premier Ys van de Antillen heeft de maatregelen van het kabinet overigens meteen als discriminatie betiteld. En de Antilliaanse jongeren in Nederland willen er ook niet van weten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief