Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bosnische families willen duidelijkheid over Srebrenica

12 mei 05 - Door Petra Greeven en Jan Reiff

In Den Haag worden vanaf vandaag getuigenverhoren gehouden waarin Nederlandse militairen en politici worden ondervraagd over het drama dat in juli 1995 in Srebrenica plaatshad.

De nabestaanden van de - mogelijk - tienduizend moslimmannen die rond de val van de enclave Srebrenica door Bosnische Serviërs werden vermoord, hopen dat ze door de verhoren meer duidelijkheid krijgen over wat er toen precies is gebeurd. Vervolgens kijken ze dan of er reden is een rechtszaak tegen de Nederlandse staat te beginnen en een schadeclaim in te dienen.

Vanuit Sarajevo een gesprek met Hasan Nuhanovic. Hij was tolk voor de VN toen de Bosnische Serviërs Srebrenica innamen. Hij probeerde zijn ouders en jongere broer in veiligheid te brengen op de Nederlandse basis. Maar dat werd geweigerd. Alleen zijn vader kon onderdak krijgen. Maar omdat hij zijn vrouw en zoon niet in de steek wilde laten, vertrokken ze weer. Zijn vader en broer zijn waarschijnlijk gedood. Van zijn moeder hoorde hij later dat ze was overleden.

In de studio commentaar van jurist Heikelien Verrijn Stuart.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief