Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nog steeds topsalarissen voor ziekenhuisdirecteuren

6 jun 05 - Door Tom Bakker, Siem Eikelenboom en Gert Janssen

NOVA kwam vorig jaar tot de ontdekking dat er aan de top in de zorgsector flink wordt verdiend, ondanks alle bezuinigingen.

Directeuren van ziekenhuizen bleken meer te verdienen die bijvoorbeeld premier Balkenende. De politiek schreeuwde moord en brand. Minister Hoogervorst pleitte voor een pas op de plaats. Maar hebben de ziekenhuizen geluisterd? Het lijkt er niet op.

Zeker honderd ziekenhuisbestuurders verdienen nog altijd meer dan premier Balkenende. Dat blijkt uit een onderzoek dat NOVA deed naar de inkomens van ziekenhuisbestuurders over 2004. De duurste ziekenhuisdirecteur is interim-manager H. Huijsmans, die in tien maanden in twee ziekenhuizen werkte en daar een vergoeding van 441 duizend euro voor kreeg.

Huijsmans werkte van maart tot en met december als ad-interim-directeur in het Utrechtse Diakonessenhuis en werkte in november en december ook nog eens parttime in het Deventer ziekenhuis. Utrecht betaalde 406 duizend euro voor hem, het Deventer ziekenhuis betaalde 35 duizend euro.

Op de tweede plaats staat E. Broekhuizen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, hij kost het ziekenhuis 334 duizend euro. Op plek drie staat R. Ramaker van het Medisch Spectrum Twente, met een totale bezoldiging van 329 duizend euro. De vierde plaats is voor ad-interimmer P. Sturkenboom, die voor een deeltijdbaan van 53 procent bij het Slotervaart-ziekenhuis in Amsterdam 320 duizend euro krijgt. Het gaat hier overigens niet om netto salarissen, maar om de totale kosten die de ziekenhuizen voor hun bestuurders kwijt zijn.

Uit de gegevens blijkt verder dat er nog regelmatig gouden handdrukken worden verstrekt. J. Schaaf van het Tweestedenziekenhuis in Tilburg kreeg een handdruk van 475 duizend euro. D. Roza van het IJsselland-ziekenhuis in Capelle aan den IJssel kreeg een bedrag van 322 duizend euro. Ook zijn er in 2004 bonussen aan de bestuurders uitgereikt. Ongeveer een kwart van de directeuren kreeg een bonus, de hoogste bonus lag rond de 33 duizend euro.

Het kabinet heeft onlangs bepaald dat het salaris van de minister-president de norm moet worden bij de betaling van bestuurders in de semi-publieke sector. Leg je die 165 duizend euro naast de salarisgegevens van de ziekenhuisbestuurders, dan valt te concluderen dat zeker honderd directeuren boven die norm uitkomen.


Bekijk de complete lijst met alle honderd salarissen (excel-bestand). Voor de eerste dertig ziekenhuisbestuurders heeft NOVA geprobeerd een vergelijking te maken tussen de salariskosten over 2004 en 2003. Niet in alle gevallen is dat zinvol, omdat de twee jaren soms onvergelijkbaar zijn, bijvoorbeeld vanwege een onvolledig dienstverband of incidentele salariskosten. Zie daarvoor de kolom 'opmerkingen'.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief