Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat doen de Nederlandse commando's in Afghanistan?

14 jun 05 - Door Tom Kleijn en Joris Hentenaar

NOVA-verslaggever Tom Kleijn en cameraman Joris Hentenaar waren 2,5 week 'embedded' bij een Amerikaanse eenheid die te voet jacht maakt op Taliban-strijders in het uitgestrekte berggebied tussen Afghanistan en Pakistan.

De reis ging met Amerikaans militair transport (Hercules-vliegtuigen, vrachttoestellen, Chinook-helikopters) via Kaboel naar de grote Amerikaanse basis in Kandahar en vervolgens naar een vooruitgeschoven post in de heuvels. Van daaruit werden de twee bij een eenheid gevoegd die uiteindelijk gedropt werd in de bergen.

In het gebied waar ook de Nederlandse commando's actief zijn. Tot nu toe heeft minister van Defensie Henk Kamp niet willen vertellen onder welke omstandigheden en met welk mandaat de Nederlandse militairen daar werken. In de studio een gesprek met PvdA-Kamerlid Bert Koenders en NOVA-verslaggever Tom Kleijn.

NOVA-verslaggever Tom Kleijn

Tom Kleijn en Joris Hentenaar hebben in totaal vijf dagen en vier nachten de jacht op de Taliban meegemaakt. Dat ging te voet, van dorp tot dorp, van deur tot deur. Kleijn: "Het gebied is onherbergzaam en zeer geïsoleerd. Dat betekent uren lopen met bepakking (kogelvrije vesten aan, helmen op, rugzak met eten en water), zowel overdag als 's nachts."

"Onderweg kwam het tot een kort vuurgevecht en uiteindelijk leidde dat tot het uitschakelen van een mogelijke Taliban strijder die op grote afstand in een grot zat. Ook zijn er twee mannen krijgsgevangen genomen, die geblinddoekt in de helikopter werden vervoerd terug naar de basis."

Het is voor het eerst dat er een Nederlandse journalist is meegegaan met eenheden in Oost-Afghanistan. Kleijn: "Omdat we al die dagen meeliepen, konden we dicht op de huid van de soldaten komen. Zij vertellen onder andere over het nut van hun werk, over hoe het voelt om mensen te doden en over hoe ze hun tegenstander zien."

Joris Hentenaar en Tom Kleijn

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief