Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland niet goed voorbereid op pandemie

25 jul 05 - Door Jan Eikelenboom en Peter ter Horst

Is Nederland voorbereid op de vogelgriep? Nee, concludeert het COT, het instituut voor Veiligheid en Crisismanagement. Want: als Nederland wordt getroffen door de variant die voor mensen dodelijk is kunnen we hooguit enkele tientallen virusgevallen aan.

Tot nu toe werd de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 alleen in Azië aangetroffen. Sinds 1997 vallen er doden door dit vogelgriepvirus. In Hong Kong sterven zes mensen. Het virus lijkt verdwenen, maar duikt weer op in 2003.

Dan valt er in Hong Kong opnieuw een dode, de zevende. Andere landen volgen: Thailand, 12 doden; dan Vietnam, met 38 doden en Cambodja met vier doden. Nieuw is Indonesië. Een paar weken geleden overleden daar een 38-jarige man en zijn kinderen.

Maar het is geen typisch Azië-virus. In Canada raakten vorig jaar twee mensen besmet. En ook Nederland werd getroffen. Als gevolg van de vogelpest, een variant van de vogelgriep, sterft in 2003 een dierenarts uit Den Bosch.

De angst van deskundigen is dat er een virus ontstaat dat snel van mens tot mens overgaat, en sterk genoeg wordt om tot een wereldwijde epidemie te leiden. Nederland is daar niet goed op voorbereid, waarschuwt Ira Helsloot, sectordirecteur bij het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief