Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Salman Rushdie over moslimfundamentalisme

19 aug 05

Kijk of luister naar: Salman Rushdie over moslimfundamentalisme

De nieuwe roman van Salman Rushdie, 'Shalimar de Clown', verschijnt volgende maand pas in Engeland, maar is in Nederland al verkrijgbaar.

Het is een gebaar naar Rushdie's Nederlandse uitgever, maar ook naar Nederland, waar de schrijver veel steun kreeg tijdens de moeilijkste periode van zijn leven. Eind jaren tachtig riep Rushdie met zijn roman 'De Duivelsverzen' de woede van veel moslims en een doodvonnis van ayatollah Khomeiny over zich af. Jarenlang kon hij alleen onder een zeer streng veiligheidsregime leven.

'Shalimar de Clown' is een roman over Kashmir, waar moslims en Hindoes elkaar naar het leven staan. Rushdie's kijk op het moslimfundamentalisme kreeg in de Nederlandse recencies de meeste aandacht. VPRO-verslaggever Chris Kijne ontmoette de schrijver in Londen en vroeg hem om te beginnen wat hij vindt van krantenkoppen als 'Rushdie haalt uit naar moslimterrorisme'. In NOVA delen van het interview.

Het hele interview met Rushdie is te zien in de eerste aflevering van het VPRO-cultuurprogramma RAM, op zondag 11 september.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief