Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AIVD liet Frans van Anraat vallen

1 sep 05 - Door Reijer Zwaan en Mirjam Bartelsman

Kijk of luister naar: AIVD liet Frans van Anraat vallen

De AIVD heeft er zelf voor gezorgd dat zijn informant, de handelaar Frans van Anraat, door de politie werd opgepakt. Dat blijkt uit een reconstructie die NOVA maakte van de arrestatie van Van Anraat.

Van Anraat zit nu tien maanden in het Huis van Bewaring in Scheveningen. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en genocide. Justitie moet bewijzen dat Van Anraat grondstof leverde voor het gifgas waarmee Irak in 1988 duizenden Koerden ombracht. Morgen beslist de rechter of de hechtenis van Van Anraat wordtvoortgezet.

Uit de reconstructie van NOVA blijkt dat zijn arrestatie een direct gevolg is van een interview met Netwerk, eind 2003. De AIVD die op dat moment Van Anraat als informant gebruikte en hem had ondergebracht in een safe-house regelde het interview.

De advocaat van Van Anraat mr. J.P. Van Schaik zegt in NOVA dat de AIVD op het interview had aangedrongen. De AIVD had Van Anraat verzekerd dat optreden in de pers geen enkel strafrechtelijk gevolg zou hebben. De AIVD legde contact met de Haagse journalist Alexander Münninghoff en die regelde op zijn beurt het interview met Netwerk.

Kort na het interview startte officier van justitie Fred Teeven een strafrechtelijk onderzoek. Een jaar later, eind 2004, werd Frans van Anraat opgepakt in zijn safehouse aan de Wittenkade.
"Hij had kennelijk een vrijbrief van de AIVD om naar de pers te gaan, maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn," zegt Krista van Velzen, kamerlid van de SP, in NOVA. "Het is vrij absurd dat de AIVD zo handelt dat een informant door toedoen van de dienst tegen de lamp loopt. Dat is of heel klunzig of het is opzet."

De AIVD geeft geen commentaar.
 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief